Terre de Femme - Jordens Kvinnor

Terre de Femmes Om Yves Rocher Media/Kontakt Partners
Pristagare 09/10 Tidigare vinnare Så anmäler du dig Bakgrund

LAB-FOTOT_medium.jpg 

Jenny Nordberg och Petra Lilja förbereder nu ett projekt på ön Lamu i Kenya, där tvål ska

tillverkas av restprodukter från kokos.

Projektet som tar hand om både restavfall

och förvandlar kokosnötens skal till tvål

Jenny Nordberg och Petra Lilja är industridesigners från Malmö som redan 2007 började fundera över det gamla bondesamhällets metider när det gällde tvålproduktion, med hjälp av restfett. Efter stor framgång med återvunnen olja från falafelköken i Malmö förbereder de nu ett projekt på ön Lamu i Kenya, där tvål ska tillverkas av restprodukter från kokos.

The Lamu Soap Project ger Jenny och Petra, som driver företaget ALT i Malmö, andra plats i årets Terre de Femmes och 3 000 euro.

ALT har som övergripande mål att genomföra ett biståndsprojekt inom tvåltillverkning i Kenya under andra hälften av 2010. ALT har sedan 2007 tillverkat tvål lokalt i Skåne. Där tar de tillvara på den frityroljan som används vid tillagning av falafel som de sen har som bas i tvål.

"Vi vill nu utöka vårt tvålprojket till att även innehålla ett biståndsprojekt på ön Lamu i Kenya, där vi ska tillverka tvål enligt klassisk metod av lokala kokosrester.

ALT har med sitt utökade tvålprojekt i Kenya tre delmål.

1) Tvåltillverkningen tar tillvara på ett lokal växtavfall, kokkosnötens skal, som det finns gott om på ön Lamu. Projektetgör därmed två insatser för miljön genom att dels ta tillvara på ett avfall. Dels genom att basera tvål på en kokosolja vilket är en ypperligt bra olja att göra tvål på. Med rätt recept kan man tillverka en riktigt bra ekologisk tvål.

2) Bedriva biståndsarbete som genererar arbetstillfällen. Tvåltillverkning kan, enligt Nils Viking, arkitekt och deltidsboende på Lamu i Kenya, bidra till att skaffa behövliga inkomsttillfällen för folk på ön..

3) Tvåltillverkning är dessutom en verksamhet som kan möjliggöra för kvinnor på Lamu att skaffa sig en egen inkomst.

I projektet vill ALT skapa ett kunskapsutbyte mellan Sverige och Kenya.

"Vi vill koppla in aktörer från såväl näringsliv som statliga institutioner och biståndsorganisationer", säger Jenny och Petra.

 

Tillbaka till årets pristagare >>

En grönare värld

 

 

Vem kan delta i Terre de Femmes

.