Terre de Femme - Jordens Kvinnor

Terre de Femmes Om Yves Rocher Media/Kontakt
Pristagare 2011 Tidigare vinnare Bakgrund

Kampen för utrotningshotade Soppsköldpaddor i Phuket, Thailand

Maria-Koivisto-2a-2-webb.jpgVi arbetar i Phuket Thailand på ett marinbiologiskt forskningscenter beläget i Cape Panwa. Vårt pilotprojekt gäller uppföljning av Soppsköldpaddor i Phuket med hjälp av satellitsändare för att undersöka hur effektiv skyddsmetod det är att sköldpaddor uppfödda i fångenskap och sedan släpps ut i havet. Vi följer för närvarande upp tre sköldpaddor: Urho, Hertta och Hilja.

Maria Koivisto presenterade ett ambitiöst projekt i samband med prisutdelningen. Marias och Anu Riihimäkis projekt handlar om att föda upp sköldpaddor och "transplantera" dom till liv i det vilda. För att se hur det hela utvecklar sig monteras satellitsändare (GPS) på sköldpaddorna.

- Det vi sett är att djuren som planterats ut rör sig mycket snabbare än de vilda. På ett dygn kan deras "resa" sträcka sig 30 kilometer!

Sju arter av sköldpaddorna i havet är hotade. Klimatpåverkan och höjda havsnivåer påverkar negativt, plus utbredningen av turismen. Projektet syftar både till att bevara Soppsköldpaddan men också att ge turister ökad insikt om vilken betydelse de har för sköldpaddans fortlevnad. Varsam turism är ett viktigt tema. Varje vecka kommer 100 turister till Phuket Marine, ett biologiskt center.

Hur projektet kommer att utvecklas är svårt att säga, eftersom livslängden för satellitsändaren är kort (sex månader) och det faktum, att sköldpaddornas reproduktionstid är först efter mycket lång tid, uppemot 20 år!

Maria pekade bland annat på hur avfall, inte minst plast kan få för sköldpaddan en ödesdiger följd. I Thailand är det också vanligt att man  tar in vilda djur, exempelvis Gibbon-apor, i städernas turistmiljöer, vilket hotar flera arter.

- Vi uppmanar att inte ge pengar till de som visar upp djur i turistsyfte. Det är enda möjligheten att påverka utvecklingen, säger Maria.

på hemsidan Turtlewatch.net kan du läsa mer om Marieas och Anus projekt.