Terre de Femme - Jordens Kvinnor

Terre de Femmes Om Yves Rocher Media/Kontakt Partners
Pristagare 09/10 Tidigare vinnare Så anmäler du dig Bakgrund

anna_elin_saki.JPG 

Anna Sundman och Elin Persson arbetar med miljöprojekt på  Caqai Island, Fiji.

”Det viktiga är att förmedla kunskap till det lokala samhället så att de kan ta hand om och förvalta sin egen miljö.”

Caqalai Island är en liten ö sand (5,6 ha) med omgivande korallrev, belägen i Lomaiviti gruppen, Fiji. Som för de flesta av Fijis öar är avsaknaden av avfallshantering ett snabbt ökande hotet mot de berömda korallreven.

Ön Caqalai har gjort ett stort intryck på Anna och Elin. Efter att ha besökt ön och upplevt den praktfulla naturen insåg de att hoten mot da naturen är stora. Bristen på hållbara metoder kan lätt förstöra allt. Så Anna och Elin startade ett helt ideellt projekt med mål att få Caqalai ekologisk certifierat. De har under de senaste månaderna investerat sin tid, engagemang och pengar för att kunna genomföra projektet.

Annas och Elins projekt, Caqalai Eco-resort riktar in sig på de viktigaste miljöeffekterna i området; avfallshantering, energiförbrukning och medvetenhet om ekosystemet. Projektet introducerar nya idéer avfallshantering såsom avfallsminskning genom återvinning och kompostering, miljömässigt hållbar toalett system, t.ex. kompostering toalett och hållbara energikällor för att möta den ökande efterfrågan på energi.

"Men framför allt tillhandahåller projektet det lokala samhället med kunskap att ta hand om och förvalta sin egen miljö. Syftet med projektet är att nå en Eco-Resort klassificering för Caqalai. Att uppnå en ekologisk klassificering är viktigt för såväl naturen som för samhället", säger de båda pristagarna.

Goda kontakter med det lokala samhället

I projektet har Anna och Elin mycket goda kontakter med det lokala samhället. Projektet har redan spridit sig till grannön Moturiki som har 10 byar (900 personer). Det har varit en snabbare respons från samhällena på Moturiki än någonsin väntat. Intresset från Moturiki, kvinnogrupper, ungdomsgrupper och Moturiki Environmental Comittée (MEC) har varit överväldigande. Allt arbete sker tillsammans med personalen på Caqalai för att involvera dem i alla delar.

Annas och Elins nästa ambition är att inrätta en miljöfond för Caqalai och Moturiki ön. Fonden kommer att uppmuntra och belöna miljöinitiativ som sker på öarna.

 

Tillbaka till årets pristagare >>

En grönare värld

 

 

Vem kan delta i Terre de Femmes

.