Terre de Femme - Jordens Kvinnor

Terre de Femmes Om Yves Rocher Media/Kontakt
Pristagare 2011 Tidigare vinnare Bakgrund

Porslinsblommor och undervisning i teckenspråk för döva

Nathalie-vinnare-2-webb.jpg- Tänk dig ett liv utan språk. Vi tänker med ord. Hur känns det att stiga upp utan att kunna tala med föräldrarna? Döv och stum. Dum. Så uppfattas många. Det är stor skillnad på om du lär dig teckenspråk eller inte. . .

- Du är inte född dum bara för att du är döv, säger Nathalie med hjälp av sin tolk.

Nathalie kommer från Trollhättan och har studerat till biolog i Örebro.

"Jag har utbildat mig inom botanik och teckenspråkskartläggning på universitet i Sverige respektive USA, samt genom praktiskt arbete. Sen har jag även studerat och arbetat inom ekologiskt uthålligt jordbruk i drygt 15 länder, för att lära mig många olika sätt att driva ett sådant jordbruk med minimal påverkan på naturen efter olika förutsättningar beroende på läge, klimat, jordmån m.m.

Mångsysslare med engagemang för döva och natur

2009 reste Nathalie till Papua Nya Guinea för att forska kring den utrotningshotade porslinsblomman. Målet var att kartlägga, samla in och bevara den enorma mångfalden av landets säregna och unika porslinsblommor (och deras närmaste släktingar). Porslinsblommorna växer oftas i urskogarna, på trädstammar. När skogarna skövlas hotas unika växtarter.

När Nathalie kom till Nya Guinea mötte hon döva, både vuxna och barn, många som"gömts" undan. Att Nathalie kunde kommunicera blev en chock för invånarna och samtidigt hopp. Kan du läsa? Kan du skriva? Hur? Undrade byinvånarna.

I dag arbetar Nathalie både med forskning och att lära ut teckenspråk.  På dagarna upp till 1 800 meters vandring upp till bergstoppen där de sällsynta blommorna växer, sedan tillbaka och på kvällarna lektioner tillsammans med lokal tolk. Dessutom har gruppen av döva inte bara fått lära sig teckenspråk, de har också kommit i gång med ett projekt där de tillverkar armband och halsband.

- Det är fantastiskt att få ta del av vad pristagarna i Terre de Femmes åstadkommer. Nathalies engagemang rörde mig mycket djupt, sa Annelie Johansson, VD för Yves Rocher Nordic.

- För mig är priset viktigt, för det hjälper andra. Tillsammans kan vi göra skillnad, sa Nathalie.

Hennes projekt finansieras i huvudsak genom privata donationer, människor som tecknar sig för att betala en summa varje månad under de 5 år som projektet pågår. Nathalie visade vad som saknades för att hela finansieringen skulle vara säkrad och när hon lämnade Berns hade hon stöd för hela perioden med sig i bagaget. Plus 5 000 euro.

Att Nathalie är orädd för nya uppgifter råder det ingen tvekan om!

Vill du läsa mer om Nathalies projekt på hennes egen hemsida klickar du här.

.